Friday, June 5, 2009

Sahabat...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Apa bezanya kawan, teman dan sahabat...
Sebenarnya ketiga-tiganya berbeza..

Aku masih ingat lagi cikgu add math aku..
BerSuara ttg erti persahabatan..
Masa tu exam spm semakin dekat...
Mula2 aku ingat xnak ambik tahu lgsg apa tg dia nk ckp..
Sebab aku bengang giler kt dier mase tu...
Aku ceritakan skit yerk..

Dalam kelas aku mase tu..
aku adalah antara org yg terror add math..
xde r hebat sgt...
lulus jer bila mana2 exam kan...
satu petang..
dia suruh buat soalan add math kat depan..
soalan tu ssh gak..
tp aku ttp nak wat..
sblm tu aku cuba dlu kt tmpt aku..
member2 lain tlg gak..
tp still xdpt..
aku xkluar lg kt depan..
tiba-tiba dia menjerit kt aku..
Terkejut giler aku..
nak luruh jantung aku.. mujurlah xde sakit jantung..
aku pn kluar kt depan..
aku buat2 bijak..
tiba-tiba dia tengking aku skali lagi..
kata aku merepeklah dan seangkatannya.. faham2lah...
aku jadi hot..
aku kn cap api.. ikutkan hati aku nk tengking blk cikgu tu..
dahlah kecik tengking2 aku plak...
mujur aku ada skit rase hormat kat dier...
last2 aku leh wat..dia pon sonyap...
Ara yg bantu aku waktu tu..
Ara kater dia nak nangis tgk aku kena tengking..
Syg gak dia kat aku.. heeheheheh...

Dah2.. mulalah bila aku bersuara..
melalut lebih2 plak...
Okay, cikgu tu ckp kt perhimpunan ari isnin...
Aku jadi minat dgn tajuk dia utarakan..
ERTI PERSAHABATAN>>
yelah dekat2 exam ni kiter mesti perlu member utk study same2..
cam aku bersyukur sgt dpt study group yg hebat..
walaupun kami bkn kalangan budak2 bijak di sekolah...
oklah pertengahan.. result spm pn gempaq gak..
oklah..(kali keberapa aku ckp hah????)

PERSAHABATAN.. itu satu ikatan yg kuat..
serasanya tiada manusia yg tidak berkawan kan...
at least ada sorang dua member..
Dalam persahabatan ini ada peringkat-peringkatnya...

First: kawan
Kawan adalah bilangan yg paling byk kita ada.. walhal kita jumpe seminit pn leh jd kawan..
jumpe kt tepi jln ckp assalamualaikum.. hi.. hello.. pn leh jd kawan..
sentiasa berada ketika kite senang...

Peringakat kedua.. tinggi skit taraf..
Second: Teman..
Jumlahnya kurang sedikit dari kawan.. Kerana teman org yg sering bersama kita..
tapi tidak memahami kiter...
kita dah berkawan dengannya sejak kecik lg..
tapi dia masih tidak faham siapa kita sebenarnya..

Peringkat terakhir.. yang paling tinggi...
Third: Sahabat..
Jumlahnya amat sedikit.. kadangkala ada org yg xde sahabat lgsg..
Sahabatlah yg ada ketika ssh dan sng.. ketika kita ketawa dan menangis..
sentiasa ada ketika kiter memerlukan.. itulah sahabat...

Itulah antara intipati yg disampaikan cikgu tu..
Bagi aku persahabatan itu penting..
Xde org yg xberkawan kan..
ini sekadar renungan..

Untuk menambah renungan.. cuba hayati lirik lagu..
Aizat yg bertajuk sahabat ni...


Aizat - Sahabat

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau slalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Chorus:
Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

3 comments:

kirana said...

Sooo... jom la kita kawan2. Kirana alu2 kn sorang sahabat yg baru. Nanti2 dtg balik blog akak dan ambik award hati yg colourful tu. Pastu letak kt blog nih. Why? Coz u had coloured my life with your smile.

ketiakmumasam said...

Wahh..

grang gile cikgu die..

tpi cikgu sye lgi dsyt..

slah sket sruh kluar..

pastu ade yg mkn penampr..

hee~

Nadhirah Zamrose said...

insyallah rsenye sye ade tiga2 tu kwn,teman,sahabat

slamat berblogging..mne followers?sye nk daftar ni..